ЉУБЕНИОТ НА МАЈКАТА

Урс Видмер

(2007, 130 страни)

превод од германски: Ксенија Чочкова

цена: 230 денари

РАСПРОДАДЕНО
"Љубениот на мајката" е голема, вознемирувачка приказна, во која честопати ќе се соочите со горчливиот вкус кој со себе го носи реалноста, меѓутоа, Видмер е раскажувач со таква елеганција, леснотија и хумор, што дури и ова тажно набљудување на мајката, главниот лик во романот, претставува вистинско задоволство за читателот. Стравот, осаменоста, загубата, загриженоста - тоа се состојбите што тој ги опишува на виртуозен начин, секогаш вметнувајќи трошка надеж, која цело време ја чувствува и раскажувачот, кој најдобро знае дека мајчината љубов е залудна. Ова е грациозна, мала книга, која не треба да ја пропуштите.ИЛИ-ИЛИ © 2014 | Авторските права се задржани