СТО ДЕНА

Лукас Берфус

(2010, 207 страни)

превод од германски: Ива Фиданчева

цена: 330 денари
Дејството на Сто дена се случува во Руанда во 1994 година, во период на граѓанска војна во која е извршен масакр над половина милион луѓе. Главникот лик е Швајцарец кој оди во Руанда во политичка мисија и одеднаш се наоѓа во срцето на војната. Поминувајќи низ низа возбудливи и шокантни епизоди, главниот лик полека ја исцртува големата и сложена слика на Лукас Берфус за природата на насилството и за бесмисленото страдање. Ова е исклучително моќен и трогателен роман кој ги прикажува поразителните последици на современата Западна политика и се осврнува на човечките трагедии кои остануваат речиси потполно незабележани во бесчувствителниот и безмилосен свет во кој живееме. Заради храбрите теми и заради својот иновативен уметнички стил, Сто дена беше во најтесната конкуренција за повеќе еминентни германски книжевни награди.ИЛИ-ИЛИ © 2014 | Авторските права се задржани