ИЛИ-ИЛИ на Саемот на книга 2018 со неколку книжевни освежувања

Драги читатели,
оваа година на традиционалниот годишен Саем на книга, кој од 03 до 09 мај ќе се одржи во арената „Борис Трајковски“ во Скопје, ќе се претставиме со неколку нови наслови кои ќе ги промовираме токму на саемот, но и со оние кои беа во наш и Ваш фокус од почетокот на годинава.

Петар Андоновски, добитникот на наградата „Роман на годината 2016“ за „Телото во кое треба да се живее“, ќе го претстави својот трет роман провокативно насловен „Страв од варвари“.
Лауреатката на истата награда од 2006-та, Кица Колбе, пак, во „Земја на бегалци“ ни ја раскажува интимната егејска приказна од малку поинаков агол.
По „Додека Данте спие“, Силвија Митевска ни подарува осум новуи сугестибилни раскази мудро насловени „Шепотот на Данте“.
Игор Анѓелков, пак, по „Филм.мкд“ нѐ води на ново филмско патување по лавиринтите на „седмата уметност“, пишувајќи за македонскиот, балканскиот, глобалниот, тематскиот, класичниот, жанровскиот филм.

На Саемот на книга до поширокиот круг на читатели ќе бидат и насловите кои ги издадовме во последниве пар месеци. „Одбројување“ на Фросина пармаковска, актуелниот „Роман на годината“ на Фондацијата Славко Јаневски ќе го доживее своето второ издание, „Улиците што ги нема“ на Оливера Ќорвезироска е провокација за секој оној што го сака и почитува Скопје, „Карневал“ на Рави Хаж е исклучително „возење“ во подземјето на Монтреал низ визурата на еден таксист, а „Битлси“ на Ларс Соби Кристенсен е книгата која морате да ја имате.

Ве очекуваме на нашиот штанд и Ви посакуваме пријатен книжевен лов ;-)

 

Симнете го каталогот со нашите изданија

 

ИЛИ-ИЛИ со четири награди „Роман на годината“

Драги читатели, со задоволство Ве информираме дека наградата „Роман на годината“ на Фондацијата Славко Јаневски, која како традиција ја презема од згаснатиот „Утрински весник“, за 2017 ја доби Фросина Пармаковска за романот „Одбројување“. Со тоа им се придружи на претходните лауреати од едицијата „ПРОаЗА“, Снежана Младеновска Анѓелков („Единаесет жени“, 2011), Давор Стојановски („Собирачи на пепел“, 2016) и Петар Андоновски („Телото во кое треба да се живее“, 2015). Сето ова само ги потврди нашите заложби за издавање на квалитетни книги од новата генерација македонски автори, тенденција која ќе продолжи и во следниот период. Честитки!ИЛИ-ИЛИ © 2014 | Авторските права се задржани