Марсел Моро е роден во 1933 година во Бусу, во рударскиот регион Боринаж. Барајќи инспирација за својот прв роман, му пишува писмо на директорот на еден рудник за јаглен, изразувајќи желба да се спушти долу.

Неговото писмо останува без одговор, но рударите кои не можел да ги посети комплетно го обземаат, и набргу тој ментално ги создава во првенецот „Кашлица“ (1962), кој ја воодушеви Симон де Бовоар, и така новата книжевна ѕвезда беше родена.

Следат романите „Земјата заразена од луѓе“ (1966), „Монголска мисла“ (1972), „Стомачни уметности“ (1975), „Говор против оковите“ (1979), „Бал во главата“ (1995)…

Моро е добитник е на неколку значајни литературни награди во родната Белгија и во Канада. Неговите дела се преведени на десетици јазици ширум светот.

  • Жули или разврат

    „Воглавно, устата на жената, начинот на кој се однесува при бакнување ни дава една прилично јасна слика за она што ќе биде нејзината вагина. Таа е само помалку мистериозна реплика што се однесува до внатрешноста и до дното, ама исто толку моќна што се однесува до ненаситноста. Суви усни и тврдоглав јазик најавуваат тесна и „тешка” вагина. Големите плунковни игри, грчевите и гризовите кои го подувуваат грлото однапред ги обликуваат бескрајно навлажнетите убавини на еден хистеричен орган. Жули ѝ припаѓаше на вторава категорија. Сакаше да бацува, да ја навали својата бледа глава, да ги затвори очите, да ми го голтне лицето, и да бара повеќе со мали удари со јазикот.”

    100,00 ден250,00 ден