Ноеми Киш(1974) е унгарска писателка, преведувачка и критичарка.
Студирала унгарски, компаратистика и социјологија во Мишколц, Унгарија и Констанца, Германија.

Позначајни дела: „Транс“ (2006), „Парталава скривница“ (патопис за Балканот, Кавказ и Источна Европа, 2009), „Мајка на близнаци“ (2013), „Кревки ангели“ (2015), „Балатон“ (2020).

Пишува есеи и монографии: фотографијата во литературата, Пол Селан итн. Активист за заштита на правата на жените. Нејзините дела се преведувани на англиски, германски, бугарски, српски и романски јазик.

 • Кревки ангели

  Четириесетгодишната наставничка чека судска пресуда, додека се обидува да го состави мозаикот на нејзината судбина лежејќи во болница. Каде ѝ се урнисал животот? Дали неуспехот на нејзиното постоење е запишан во нејзиното тело, во историјата или во природата на бракот?

  На страниците на „Кревки ангели“ ги исчитуваме сеќавањата на Ливија: обидите на една нестабилна личност да си го спаси минатото, како го запознала сопругот, надежен спортист, нивната борба, а потоа и откажување од добивање дете, како ги доживеале авантуристичките превирања на транзицијата, и конечно, како се соочиле со фактот дека веќе нема каде да побегнат еден од друг.

  Ноеми Киш, со јазикот на литературата, зборува за животните лаги, семејното насилство, физичката и менталната неплодност.

  Романот „Кревки ангели“ е истовремено сензуален и далечен, жестоко интимен и апстрактно студен.

  200,00 ден350,00 ден