Тина Иванова е родена во 1976 година во Скопје. Дипломирала на Факултетот за музичка уметност во Скопје, на отсекот за музикологија.

Од основањето до денес, работи како новинарка и музичка критичарка во дневниот весник „Утрински весник“, каде што четири години беше и уредничка на Културна рубрика.

Работела како водителка во музичкото радио Канал 103, но и како музичка критичарка на Првата програма на Македонско радио – Радио Скопје, а нејзини осврти, интервјуа, рецензии се објавувани во повеќе списанија за музика и за култура.

Член е на Сојузот на композиторите на Македонија. Пишува музиколошки есеи за единственото специјализирано музичко списание „Музика“. Авторка е на книгата „Документ 103“, за која ја доби државната награда за публицистика „Мито Хаџивасилев-Јасмин“.

Новелата „Кругови“ е нејзина прва литературна објава.

  • Кругови

    „Она што го одликува кусиот роман „Кругови“ е што на мал број страници се прикажува еден свет на секојдневјето скопско, современо, денешно, што не е само одраз на сегашниот живот на главната јунакиња, туку и средба со некои вечни дилеми, што веројатно го мачат посензитивниот и поумен човек, секогаш. Притоа, би истакнал една специфична карактеристика на Иванова што мене многу ми се допадна. Тоа е користењето на јазикот. Имено, таа не спаѓа во оние писатели кои би копале во некои архаизми или дијалектизми, но нејзиниот јазик е многу сочен. Тоа е едноставно затоа што има внатрешна поткрепа, дејствува многу индивидуално и лично, од една страна, и препознатливо, од друга страна. Некој поупорен критичар би нашол во прозата на Иванова елементи на филмско сценарио, визуелни елементи во секој случај, затоа што она што доаѓа како плод на визуелното искуство, а тоа е монтажата, дијалозите, атмосферата, има многу визуелни наслојки. Но, токму тоа му дава на „Кругови“ една современа постмодерна структура, што сигурно ја вклучува Иванова во редот на најљубопитните истражувачи во новата македонска проза“.

    Александар Прокопиев

    100,00 ден170,00 ден