„Латински цитати, изреки и фрази“, ново во едицијата „Арго“

„Латински цитати, изреки и фрази“, ново во едицијата „Арго“

Збирките со латински цитати во националните култури имаат посебен статус и повеќевековна традиција. Нивната бројност во светот е одраз на свеста на креаторите на културните политики за тоа дека збирките со латински цитати, поговорки и фразеолошки изрази се од капитално значење во националната култура на една земја, пред сѐ, поради фактот што многу од одредниците […]

Видео запис од промоцијата на едицијата „Арго“

Видео запис од промоцијата на едицијата „Арго“

На 22 декември во „Europe house“ во Скопје се одржа промоцијата на трите книги објавени во едицијата насловена „Арго“. Едицијата „Арго“ е „најмладата“ наша библиотека, која засега брои три книги преведени од класичните јазици: „Вистинска приказна“ од Лукијан од Самосата (превод од старогрчки), „Медеја“ од Л.А. Сенека (препев од латински) и „Втора филипика“ од М.Т. […]

Промоција на едицијата „Арго“

Промоција на едицијата „Арго“

Драги читатели, со големо задоволство ве покануваме на промоцијата на трите книги од едицијата „Арго“ во четврток (22 декември) од 19 часот, во „Europe house“ во Скопје. Едицијата „Арго“ е „најмладата“ наша библиотека, која засега брои три книги преведени од класичните јазици: „Вистинска приказна“ од Лукијан од Самосата (превод од старогрчки), „Медеја“ од Л.А. Сенека […]

Нов превод од латински јазик во едицијата „Арго“

Нов превод од латински јазик во едицијата „Арго“

Денес од печат излезе новото издание од нашата преведувачка работилница, книгата „Втора филипика“ од Марк Тулиј Кикерон. Преводот од латински на македонски јазик е на Светлана Кочовска Стевовиќ. Ова е трето издание во едицијата „Арго“, по објавувањето на делата „Вистинска приказна“ од Лукијан од Самосата, и „Медеја“ од Сенека. Повеќе за книгата и авторот прочитајте […]

„Медеја“ од Сенека на македонски јазик

„Медеја“ од Сенека на македонски јазик

Деновиве од печат излезе преводот на легендарната „Медеја“ од Л.А. Сенека. „Виновник“ за преводот од латински на македонски јазик е Светлана Кочовска Стевовиќ. Книгата е дел од едицијата „Арго“ на ИЛИ-ИЛИ, и содржи поговор од Даниела Тошева. Излегувањето на книгата е поддржано од програмата „Креативна Европа“ на ЕУ. Во фокусот на трагедијата Медеја  се нескротливиот […]

0
    0
    Кошничка
    Вашата кошничка е празна