Хавиер Маријас (1951) е еден од најистакнатите современи шпански прозаисти, преведувачи и колумнисти. Роден е во Мадрид во семејство на интелектуалци, остри противници на режимот на Франко.

Ги објавил следните романи: „Волчји поседи“ (1971), „Крстарење по хоризонтот“ (1972), „Владетел на времето“ (1978), „Век“ (1983), „Сентиментален човек“ (1986), „Сите души“ (1989), „Срце толку бело“ (1992), „Напишани животи“ (1992), „Утре во битката помисли на мене“ (1994), „Црните плеќи на времето“ (1998), „Твоето утрешно лице“ (1, 2 и 3, 2002-2004).

За романот „Срце толку бело“ во 1997 година ја добива меѓународната книжевна награда „IMPAC“ во Даблин.