ХРИСТОС ИКОНОМУ е роден во Атина во 1970 година.

Има објавено четири збирки раскази, „Жената на шините“ (2003), „Нешто ќе се случи, ќе видиш“ (2010), „Добрата волја ќе дојде од морето“ (2014) и „Ќерките на вулканот“ (2017).

„Нешто ќе се случи, ќе видиш“ ја освои престижната грчка државна награда за најдобра збирка раскази и постигна голем интернационален успех.