Ричард Мило е роден 1971 во Единбург, Шкотска.

Завршил Факултет за ликовни уметности во Скопје. Изложувал кај нас и во странство.

Работел како графичар, сликар, дизајнер, реставратор, сценограф, металуршки и машински раководител.

„Бог и бетон“ е негов дебитантски роман.