Рут Озеки е канадско-американска писателка со јапонско потекло. Родена е во САД, каде студирала англиска и азиска книжевност на колеџот Смит. Пред да му се посвети на пишувањето, повеќе од десет години работела како новинарка и режисерка. Во 2010 година станува и зен-будистичка свештеничка. Денес живее во Канада.

Досега напишала три романи, за кои има добиено значајни награди и блескави критики, така што важи за една на највпечатливите авторки во современата канадска литература на англиски јазик. Нејзините три романи се: „Мојата година на месото“ (1998), „Сè за создавањето“ (2002) и „Приказна за суштината на времето“ (2013).