Вадисрце

Од (автор)Борис Вијан

350,00 ден

Последниот роман на Борис Вијан, напишан пред неговата смрт во 1959 година, е неговото најсериозно и најразиграно дело. Во низа бизарни и апсурдни епизоди, Вијан ја раскажува приказната за психијатарот Жакмор кој, во потрага по „жртва” за неговите психоаналитички сеанси, доаѓа во едно приморско изолирано село, во кое живеат чудни жители со уште почудни навики.

Покрај низата неразбирливи настани, како панаѓури на кои се продаваат луѓе или брутални жртвувања на животни, психијатарот се соочува и со најчудната загатка: трансформацијата на апсолутната љубов во насилство.

Распродадено

ШИФРА: 31
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2009

Број на страници

196

Превод/Препев

превод од француски: Ацо Пероски

Борис Вијан (1920-1959) е француски писател, музичар, преведувач и актер. Тој е една од најзначајните фигури на француската џез-сцена во 30-те години и еден од клучните француски книжевници на 20 век.

Неговите дела изобилуваат со пародија, црн хумор, бизарност и шокантност. Пишувал поезија, драми, раскази и романи, кои најчесто ги објавувал под псевдоним заради бројните судски процеси за неморал покренати против неговото книжевно творештво.

Критичарите за негови најзначајни дела ги издвојуваат „Ќе ви плукам на гробовите“, „Есен во Пекинг“, „Пената на деновите“ и „Вадисрце“, сите преведени на македонски јазик во издание на ИЛИ-ИЛИ.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.