Ирена Јорданова е родена 1980 г. во Скопје. Дипломирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ на катедрата по општа и компаративна книжевност.

Нејзиниот прв роман во 2008 година „Помеѓу“ беше финалист за наградата „Роман на годината“ на Утрински весник.

Вториот роман „Катализатор 33“ е објавен во 2010 година, преведен е на англиски јазик (“The Catalyst 33” by Irena Jordanova, Kindle Direct Publishing, Amazon) и во 2012 година беше еден од најсимнуваните романи на Амазон.

„Послушен брод што плови“ е нејзиниот трет роман.