Едно лето со Паскал

200,00 ден

Трската што мисли, двете бесконечности, облогот или носот на Клеопатра: „Мисли“ содржат толку многу незаборавни изрази и слики. Паскал бил виртуоз на францускиот јазик, но најпрвин неспоредлив математичар и физичар, а потоа и филозоф и теолог кому му немало рамен. Повеќето од неговите изреки се врежани во сеќавањето на секој Французин: „Ме плаши вечната тишина на овие простори“; „Кој сака да стане ангел, станува животно“; „Срцето има свои побуди, што за разумот се непознати“.

Барем уште од Шатобријан, подзабораваме дека „Мисли“ ги нудат основите на „Апологија на христијанската религија“, а Паскал за нас го претставува модерниот човек распнат помеѓу науката и верата, заробеник на трагичноста на скриениот Бог и на анксиозноста на човековата состојба. Би требало „во весникот да се стават, не знам… Мисли на Паскал“, велеше Сван на Пруст.

Тоа е на некој начин она што се обидовме да го сториме во ова „Лето со Паскал“.

ШИФРА: 284
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2021

Број на страници

253

Превод/Препев

Превод од француски јазик: Зоран Јовановски

Антоан Компањон, писател и професор на „Колеж де Франс“ е автор на дела посветени на Монтењ, Бодлер, Пруст…

„Едно лето со Паскал“ на почетокот е замислено како серија емисии што се емитувани на радиото „Франс Интер“ во текот на летото 2019 година.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.