Облици на моќ во современата книжевност

150,00 ден250,00 ден

Наведените книжевни мислители сметаат дека литературата има своја структура независна од општествено-политичката реалност, дека читањето поезија или приватните меѓучовечки односи не се израз на политички став. Зошто ваквите гледишта се толку влијателни и широко распространети?

Причината, барем делумно, се должи на тенденцијата за идеализирање на литературата; на неиздржаниот став дека може да постојат трајни вредности што не зависат ниту од времето во кое авторот творел ниту од местото каде што живеел; на стравот дека ако се признае дека книжевноста зависи од општествените околности, тогаш треба да се прифати дека не важат таканаречените „објективни“ критериуми за процена на едно дело книжевно.

ШИФРА: 264
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2020

Број на страници

235

Превод/Препев

/

Калина Малеска (1975) е писателка и професорка по книжевност.

Авторка е на следниве книги: збирките раскази „Недоразбирања“ (1998), „Именување на инсектот“ (2008) и „Мојот непријател Итар Пејо“ (2016); романите „Бруно и боите“ (2006) и „Призраци со срмени нишки“ (2014), драмата „Случка меѓу настани“ (2010) и книжевната студија „Transformation of the Discourse of Power in Literature“ (2016).

Нејзини раскази и книжевно-истражувачки текстови се објавени во повеќе списанија во Македонија и во странство, а расказот „Поинаков вид оружје“ е дел од антологијата „Best European Fiction 2018“.

Нејзина прва книга за деца е „Арно ама“ (2018), по која следеше и „Вонземјанинот Лу-Ру-Су“ (2021).

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.