Крајот на еден семеен роман

Од (автор)Петер Надаш

100,00 ден270,00 ден

„Роман кој се развива во концентрички кругови, ги истражува длабочините на еврејското минато, со цел да направи една синтеза од митолошката, историската и политичката стварност. Призмата е на едно дете, Петер Шимон, кое раскажува за врската со деда си и за нивниот живот во времето на комунизмот. Романот завршува со еден збор: Не.“

New York Times

„Речиси ништо во романот не е така како што изгледа, а читателот честопати се фаќа како се навраќа назад за да провери дали некоја назнака има врска со нешто што претходно се случило. Надаш бара да се внимава на историскиот контекст, но како да сака да вознемири, да му ги пренесе на читателот емоционалната напнатост и несигурноста на приказната.“

Vienna Review

ШИФРА: 61
Едиции:,
Автор/ка

Година на издавање

2012

Број на страници

164

Превод/Препев

превод од унгарски: Златко Панзов

Петер Надаш е роден 1942 година во Будимпешта. До 1969 година работи како фоторепортер и новинар, а оттогаш е професионален писател. Живее во малото селце Гомбошсег. Член е на Академијата за уметност „Сечењи“ од 1993 година.

Негови позначајни дела се: „Библија“ (1967, раскази), „Крајот на еден семеен роман“ (1977, роман), „Сцена“ (1983, есеи за театарот), „Книга на спомени“ (1986, роман), „Пронајденото ливче и други мешани списи“ (1992, есеи и медитации), „Минотаурус“ (1997, избрани кратки раскази), „Паралелни приказни“ (2005, роман), „Песната на сиренaта“ (драма, 2010), „На фантастично патување“ (есеи, 2011).

Добитник е на повеќе домашни и меѓународни литературни награди, а преведен е на петнаесет европски јазици.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.