Чиста анархија

Од (автор)Вуди Ален

125,00 ден250,00 ден

„Чиста анархија“, новата книга на Вуди Ален, се појавува по 25-годишна пауза, но ги содржи истите состојки како и неговите претходни дела, кои веќе стекнаа статус на класици. Збирката содржи осумнаесет кратки раскази и есеи, кои се пишувани помеѓу 2000-та и 2007-та година и од кои десет се претходно објавени во различни списанија, а осум се појавуваат за прв пат.

И критиката и читателите се согласуваат дека Ален успеал да напише книга која, не само што ги одговара најдлабоките прашања на човековата егзистенција, туку и по димензии е совршена за да се стави под која било пократка ногалка од маса или стол за да го спречи непријатното нишање.

 

„Расказите на Вуди Ален се интересни веќе педесет години. Како и неговите филмови, тие опфаќаат многу различни теми и мотиви, но го задржуваат аголот на гледање на реалноста и специфичниот литературен стил, не попуштајќи пред светот што постојано се менува.”

The New York Times

„Книгата Чиста анархија е напишана со добро познатиот дрзок и невротичен хумор на Вуди Ален, но збогатена е со некоја досега неоткриена густина. Апсурдноста и смеата сî уште суверено владеат во расказите на Ален.”

A. V. Club

„Како можете да не го сакате авторот кој ги спомнува Вилијам Батлер Јејтс и Тројцата глупаци во иста реченица, и кој во своите напливи на инспирација создава ликови како Фландерс Ларва и Е. Коли Бигс? Без оглед дали пишува за уметноста, сексот, храната или криминалот, Ален е неодоливо и експлозивно смешен.”

New York Times Book Review

ШИФРА: 24
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2008

Број на страници

276

Превод/Препев

превод од англиски: Ацо Пероски

Вуди Ален е познат филмски и театарски режисер и актер. Покрај многубројните сценарија за филмови, автор е на неколку драми кои со голем успех се изведуваат насекаде низ светот.

Негови најпознати драмски текстови се: „Водата не е добра за пиење“ (1966), „Отсвири го тоа повторно, Сем“ (1969), „Лебдечката светилка“ (1981) и „Централ Парк Запад“ (1995).

Ален е автор и на три прозни збирки: „Израмнување на сметките“ (1971), „Без пердуви“ (1975) и „Несакани дејства“ (1981), кои содржат раскази, афоризми и кратки драми пишувани помеѓу 1960 и 1980 година.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.