Читачот

350,00 ден

Читачот спаѓа во оној тип комплексни романи кои отвораат толку прозорци колку што читателот може да поднесе свеж воздух. Психолошки во длабока, филозофски во генерална и незаборавен во буквална смисла, „Читачот” е роман кој не се предвидува, не се претпоставува, ниту пак, се прераскажува, роман кој со секоја наредна страница одново и одново ја редефинира наративната маршрута.

Тргнувајќи од самиот наслов, ова е роман во кој во ниту еден читачки/читателски миг не се знае кон каде ќе тргне, а камоли каде (и како) ќе заврши „читањето”, дури и во жанровска смисла… Одлична лекција за книжевните вообразеници, скептици и неверници кои сметаат дека книжевното писмо не може да изненади“.

Оливера Ќорвезироска

ШИФРА: 1
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2004

Број на страници

180

Превод/Препев

превод од германски: Ксенија Чочкова

Бернхард Шлинк, роден во Билефилд (Германија) во 1944 година, е судија и профессор по право на Универзитот во Берлин.

Автор е на неколку наградени криминалистички романи. Романот „Читачот“ (1995) е добитник на наградата Hans Falada на градот Нојминстер, италијанската награда за литературе Grinzane Cavour, француската награда за најдобро преведено дело Prix Laure Bataillon и првата награда за литература на списанието Die Welt.

Преведен е на 39 јазици.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.