Платформа

Од (автор)Мишел Уелбек

370,00 ден

Во романот „Платформа”, Уелбек со изострен говор го претставува потрошувачки настроениот, и пред се’ непродуховениот западен човек, како и неговата опсесивна зависност од секс-туризмот во азиските земји. Како спротивност на тоа, писателот суптилно го наметнува, и критикува, се повеќе присутниот исламски радикализам и тероризам.

Сексуалната еманципација, како мит за сексуалното ослободување, Уелбек ја смета за лага зад која стои индустријата, а не вистински осознаената потреба за еманципација. Во услови на наметната сексуална опсесија во западното општество, тој укажува на неможноста за опстојување на вистинската љубов.

Распродадено

ШИФРА: 7
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2006

Број на страници

380

Превод/Препев

превод од француски: Лидија П.

Мишел Уелбек (1958), кој е прогласен за најголем мизантроп на новата француска литература, а во исто време е и жесток критичар на нехуманоста, декаденцијата и нихилизмот на капиталистичкото опстество, својот пробив на книжевниот пазар делумно го должи и на радикалните антиклерикални и антиисламски ставови. Но, и покрај тоа, европската книжевно-критичарска сцена го смета за најважен француски писател по Сартр.

По објавувањето на неколкуте наградувани збирки поезија на почетокот на 90-те, неговиот романсиерски период започнува со „Проширување на полето за борба” во 1994 година, а продолжува четири години подоцна со „Елементарни честички”.

„Платформа” од 2001 е негов трет, и можеби најконтраверзен роман, а минатата година го издаде „Можноста на еден остров”, со кој влезе во најтесниот круг за Гонкуровата награда.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.