Катедрала

340,00 ден

„Од морето извонредни американски раскажувачи на дваесеттиот век, освен Хемингвеј, врвно место во светскиот кус расказ, секако, заслужува и Карвер. Реалист по определба, американскиот Чехов, како што го нарекуваат Карвер, со не многу долгиот опус, е веројатно најдаровитиот и најуспешен сликар на американското општество од дваесеттиот век“.

Драги Михајловски

Распродадено

ШИФРА: 23
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2008

Број на страници

235

Превод/Препев

превод од англиски: Весна Петровска и Јана Ничота

Рејмонд Клеви Карвер (25.5.1938–2.8.1988) е автор на кратки раскази и поезија. Тој фигурира на самиот врв на американската литература во 20 век, а особено е значаен поради ревитализација на кратката прозна форма во 80-те години.

Има објавено пет збирки со раскази: „Ве молам бидете тивки, ве молам?“ (1976), „Фуриозна сезона“ (1977), „За што зборуваме кога зборуваме за љубовта“ (1981), „Катедрала“ (1984) и „Слон“ (1988).

Според неговите прекрасни приказни, во 1993 година режисерот Роберт Алтман го сними антологискиот филм „Кратки резови”.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.