Сто дена

Од (автор)Лукас Берфус

100,00 ден330,00 ден

Дејството на „Сто дена“ се случува во Руанда во 1994 година, во период на граѓанска војна во која е извршен масакр на над половина милион луѓе. Главникот лик е Швајцарец кој оди во Руанда во политичка мисија и одеднаш се наоѓа во срцето на војната. Поминувајќи низ низа возбудливи и шокантни епизоди, главниот лик полека ја исцртува големата и сложена слика на Лукас Берфус за природата на насилството и за бесмисленото страдање.

Ова е исклучително моќен и трогателен роман кој ги прикажува поразителните последици на современата Западна политика и се осврнува на човечките трагедии кои остануваат речиси потполно незабележани во бесчувствителниот и безмилосен свет во кој живееме.

Заради храбрите теми и заради својот иновативен уметнички стил, „Сто дена“ беше во најтесната конкуренција за повеќе еминентни германски книжевни награди.

ШИФРА: 48
Едиции:,
Автор/ка

Година на издавање

2010

Број на страници

207

Превод/Препев

превод од германски: Ива Фиданчева

Лукас Берфус е роден во Тун, Швајцарија, во 1971 година и е еден од најуспешните драматурзи кои се појавиле во германското јазично подрачје во последните години. Неговите драми се играат насекаде низ светот, а во 2005 година Берфус беше избран за драматург на годината во анкета спроведена од списанието „Theater heute“.

За своите дела добитник е на повеќе значајни меѓународни награди и признанија. Живее и работи во Цирих.

„Сто дена“ е негов прв роман.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.