Скриена камера

300,00 ден

Романот „Скриена камера“ е настан за македонската проза. Гоце Смилевски, НАШЕ ПИСМО, Скопје, мај 2005

Романот на Лидија Димковска во буквалната смисла на зборот е „влез во Европа“ на книжевен начин. Оливера Ќорвезировска, УТРИНСКИ ВЕСНИК, 4 мај, Скопје, 2004

Коментарите односно ставовите на Лила, чувствително вплетени во мрежата од дијалози и монолози, доведуваат до тоа романот да се чита како интелектуално исклучително комплексно, но истовремено и шармантно напишано четиво проникнато со хумор и иронија“.Етела Фаркашова, KNIŽNA REVUE, бр. 16/17, Братислава, Словачка, 2007

Романот на Димковска е зачудувачки свеж роман со специфичен фотопластикон кој ја покажува современоста во која живееме. Главните ликови во романот се уметнички Аргонаути во потрага по творечка слобода, љубов, среќа и духовна сакралност. Габриел Леонард Камински, KSIAZKA.NET.PL, Варшава, Полска, 21 ноември 2010

Распродадено

ШИФРА: 89
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2014

Број на страници

203

Лидија Димковска (1971, Скопје). Завршила општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет во Скопје, а постдипломски студии по романска книжевност на Филолошкиот факултет во Букурешт, Романија, каде што работела како лектор по македонски јазик и книжевност. Сега живее во Љубљана, Словенија, преведува романска и словенечка литература на македонски јазик и повремено предава „Светска книжевност“ на Факултетот по хуманистика на Универзитетот во Нова Горица.

Досега објавила пет поетски книги, и романот „Скриена камера“ (награда „Стале Попов“). Нејзините дела се преведени на англиски, германски, словенечки, полски, словачки, бугарски и романски јазик. Ја добила германската награда за поезија „Хуберт Бурда“, романските награди за литература „Поесис“ и „Тудор Аргези“, а била номинирана и за германската награда „Берлински мост“. Составувач е на антологијата на најмладата македонска поезија „20.млади.мак.поети.00“. Учествувала на бројни меѓународни книжевни средби и читања и престојувала на книжевни резиденции ширум светот.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.