Трилогија за непослушноста

Од (автор)Ивана Сајко

200,00 ден

Книгата „Трилогија за непослушноста“ од Ивана Сајко ја сочинуваат три драми и еден краток драмски текст.

Драмскиот текст „Вовед до дисјункција“ е нарачан во 2010 година за проектот „Енциклопедија на неживеани животи“ на Маријано Пенсоти за фестивалот „Штајришер хербс“. На истиот фестивал во 2008 година премиерно е одиграна драмата „Rose is a rose is a rose is a rose“ во изведба на белгиската театарска група „Вундербаум“.

„Глетки со јаболкница“ е праизведен во 2009 година во „Штадтеатар Берн“ во режија на Дора Шнајдер, додека драмата „Тоа не сме ние, тоа е само стакло“ во режија на Роберт Тојфел е праизведена во 2013 година во „Шаушпиел Франкфурт“.

#CreativeEurope4Books

ШИФРА: 290
Едиции:,
Автор/ка

Година на издавање

2021

Број на страници

108

Превод/Препев

превод од хрватски јазик: Владимир Јанковски

Ивана Сајко е хрватска писателка, драматурка и режисерка. Дипломирала на Академијата за драмски уметности во Загреб, а магистрирала на Филозофскиот факултет во Загреб. Една е од основачките на театарската група „BAD co.“ во која до 2005 година дејствувала како драматург и режисер, за подоцна да продолжи да ги режира и изведува сопствените драми во хибридни изведбени форми, експериментирајќи со проблемите поврзани со односот меѓу драмскиот текст и музиката.

Драмите ѝ се изведени во театар и на радио, а се преведени, објавени и играни на меѓународни сцени. Од 2016 година живее во Берлин, каде што ја продолжува писателската кариера.

Досега во Хрватска ги има објавено збирката драми „Погубени лица“ (2001), драмската трилогија „Жена-бомба“ (2004), како и збирката драми „Трилогија за непослушноста“ (2012), романите „Рио бар“ (2006), „Историјата на моето семејство од 1941 до 1991, и потоа“ (2009), „Љубовен роман“ (2015), „Мали смртти“ (2021), како и теориската книга „Според лудилото (и револуцијата): читање“ (2006).

Таа е повеќекратна добитничка на наградата за драмско дело „Марин Држиќ“, добитничка на наградата „Иван Горан Ковачиќ“ за прозно дело за романот „Рио бар“, а носителка е на орденот „Витез од редот на уметностите и литературата“ на Република Франција.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.