Жената на скалите

299,00 ден

Жената на скалите е храбро, силно емоционално дело што кружи околу големите теми: загуба, привид, љубов, отуѓување и смрт“.

Њуз

„Прекрасно раскажан роман, без напрегања, роман за правото и моралот, за големите чувства и горчливите разочарувања“.

Ди Зидостшвајц

„Типична Шлинковска приказна, напишана во неговата типично едноставна, прекрасна проза“.

Аугсбургер Алгемајне

ШИФРА: 122
Едиции:,
Автор/ка

Година на издавање

2016

Број на страници

249

Превод/Препев

превод од германски: Ксенија Чочкова

Бернхард Шлинк (1944г. Билефелд, Германија) е правник, професор и еден од најзначајните писатели од поновата германска литература. Тој ја започнува својата писателска кариера со крими-романи, за кои добива повеќе награди. Во еден од неформалната крими трилогија, „Гордиевата врвка“, можат да уживаат и македонските читатели.

За својот прв роман со некриминална тематика, „Читачот“, кој е преведен на повеќе од 50 јазици, Шлинк ги добива наградите „Hans-Fallada-Preis“, италијанската награда за литература „Grinzane Cavour“, како и наградата на Франција за преводна литература „Prix Laure Bataillon“. Како круна на успехот, романот стигнува до првото место на листата на најпродавани книги на „Њујорк Тајмс“.

ИЛИ-ИЛИ ги издаде и прозните остварувања на Шлинк кои следеа: романите „Враќање дома“ и „Викенд“, како и збирките раскази „Бегства од љубовта“ и „Летни лаги“.

Долгоочекуваниот најнов роман „Жената на скалите“ повеќе недели се наоѓаше на првото место на најпродавани книги на списанието „Шпигел“.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.