Илуминации

390,00 ден

„Традицијата на потчинетите не’ подучува дека ‘вонредната состојба’ во која живееме не е исклучок, туку правило“.

„Критиката на насилството е филозофија на неговата историја. Таа е ‘филозофија’ на оваа историја заради тоа што единствено идејата за нејзиниот заклучок овозможува критички различен и одлучувачки пристап кон нејзините временски податоци“.

ШИФРА: 252
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2010

Број на страници

386

Превод/Препев

превод од германски: Катерина Јосифоска

Валтер Бенјамин, роден во 1892 година во Берлин, е еден од најоригиналните и најцитираните германски мислители на 20. век. Неговата критика на културата и општеството ќе го смести неговото име во редот на најголемите филозофи од Европа.

Овој избор под наслов „Илуминации: форми и фрагменти“, ги вклучува најзначајните негови есеи кои за првпат може да се читаат и на македонски јазик.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.