Очи со боја на чевли

150,00 ден

„Андоновски покажува огромен книжевен талент да изгради необичен книжевен лик, односно да направи вешта игра на два комплементарни лика, да го прикаже дејството прекршено преку раскажувањето првин на едниот, а потоа на другиот лик, да внесе многу мунициозни детали во раскажувањето, и на крај, ирониски да ја прекрши суровата општествена реалност во позадината на високо естетизираната приказна“.

Роберт Алаѓозовски, Економија и бизнис

„Романот на Петар Андоновски е дебитантско изненадување. Иако е првенче, книгата носи зрелост во писателскиот израз каков што не се среќава и кај поискусни писатели. Делото е психолошка новела на тема прогонувач – прогонет раскажана за двете страни“.

Александра Јуруковска, Дневник

„Додека читав, имав чувство дека гледам филм. Не знам зошто, но пред очи цело време ми излегуваше приказната за Амели Пулен. Можеби поради начинот на кои се раскажани приказните за Ема и Нестор, но можеби и поради тоа што романот е инспириран од фотографија на Јанаки Манаки, па и самиот произведува слики кај читателот“.

Ѓоко Здравески, Репер

Распродадено

ШИФРА: 124
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2016

Број на страници

92

Петар Андоновски (1987, Куманово) е автор на книгите: „Ментален простор” (поезија, 2008), „Очи со боја на чевли” (роман, 2013, 2016), „Телото во кое треба да се живее” („Роман на годината“ на Утрински весник за 2015).

Неговиот прв роман „Очи со боја на чевли” влезе во најтесен избор за наградата „Роман на годината” на Утрински весник.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.