Зашеметен

Од (автор)Лукас Берфус

250,00 ден

Зашеметен е мајсторско дело што не ја крие Ахиловата пета: Тоа е естетско суверен, но и ранлив портрет на човекот на прагот од епохата“. Мајк Фесман, Зидојче цајтунг

„Берфус пишува роман за едно време во кое извесноста се рони, а иритациите растат“. Карин Гросман, Зексише цајтунг

„Само романите што многу ризикуваат се вистински литературни доживувања. А Зашеметен Е литературно доживување“. Филип Тајсон, НЦЦ

ШИФРА: 218
Едиција:
Автор/ка

Број на страници

120

Година на издавање

2023

Превод/Препев

превод од германски јазик: Ксенија Чочкова

Лукас Берфус е роден 1971 година во Тун, Швајцарија. Пишува драми, романи, есеи. Неговите драми се играат насекаде низ светот, а неговите романи се преведени на повеќе од дваесет јазици.

За своите дела е награден со повеќе награди меѓу кои: Литературната награда на Берлин (2013), Швајцарската награда за најдобар роман (за „Коала во 2014), наградата Николас Борн (2015) и наградата Георг Бихнер (2019).

Со романот „Зашеметен“ беше финалист за Наградата за најдобар роман на Лајпцишкиот саем на книгата.