Бели заби

Од (автор)Зејди Смит

450,00 ден

„Првиот роман на Зејди Смит предизвика голема полемика меѓу критичарите, кои го споредуваа со делата на Чарлс Дикенс, Салман Ружди, Џон Ирвинг… Но, со својот кристално јасен стил, филозофската длабочина и многубројните чудесни, преплетени приказни, младата авторка докажа дека поседува сопствен, уникатен писателски глас, кого светот уште долго ќе го слуша и ќе го памети.“

NewYorker

„Бели заби е една од оние чудесни постмодерни приказни кои ја црпат својата инспирација од канонската литература од минатото и ја поврзуваат со современиот контекст на нашиот хаотичен, конфузен, површен живот, кој е растргнат помеѓу крајности кои одат од опсесијата со нашите најдлабоки емоции до застрашувачките граници на модерната технологија. Така, Бели заби може да се чита како класичен роман за преплетената историја на две семејства, како модерна емигрантска епопеја, како алегорична анти-утопија во која се критикува денешната ултра модерна технологија, но и како општествена сатира, преполна со пародични и комични елементи. Но, во секој случај, Бели заби е врвно книжевно остварување.“

Publishers Weekly

„Бели заби е прекрасен роман, пребогат со мали и големи приказни, растегнат на неколку континенти и низ неколку векови, преполн со хумор, топлина и човечност. Приказна за пријателството и семејството, за домот и љубовта, и за сите нешта кои полека исчезнуваат во нашиот модерен, брз, немирен живот.“

New York Times

ШИФРА: 72
Едиции:,
Автор/ка

Година на издавање

2013

Број на страници

577

Превод/Препев

превод од англиски: Ацо Пероски

Зејди Смит е родена во 1975 година во северозападен Лондон, каде што живее и денес. Авторка е на неколку романи, една збирка раскази и неколку книги со есеи.

Нејзиниот прв роман, „Бели заби“ (2000), е добитник на наградата „Витбред“ за дебитантски роман, на меморијалната награда „Џејмс Тејт Блејк“ за книжевност и на „Наградата на писателите на Комонвелтот“ за дебитантски роман, и со тоа се вбројува помеѓу најдобрите сто романи напишани на англиски јазик во втората половина на XX век.

„Собирач на автограми“ е нејзин втор роман, напишан во 2002 година, и со него Смит се етаблира како еден од најавтентичните и најуспешните млади британски автори.

Нејзиниот трет роман, „За убавината“, во 2005 година беше во најтесниот избор за доделувањето на Букеровата награда за литература.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.