Белиот чад

350,00 ден

Село во западна Македонија. Албанец и Македонец ги вкрстуваат животните патишта, живеат на работ од законот криејќи се зад лажните идентитети. Една жена, бегалка од Босна, влегува во нивните животи и им ги урива дотогашните светогледи. Животите на овие мали луѓе се само една мала точка низ која се прекршува суровиот свет на тутунската мафија и трговијата со бело робје на Балканот.

Распродадено

ШИФРА: 27
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2009

Број на страници

222

ОЛИВЕРА НИКОЛОВА е родена во 1936 година, во Скопје. Учела во Струга и Велес, а завршила Филозофски факултет во Скопје. Работела како драматург на радио и телевизија. Пишува за деца и за возрасни.

Попознати дела за деца се: „Зоки Поки“, „Земја во која не се стигнува“ (Награда на РТВ и Струшки вечери, 1966), „Пријателите Бон и Бона“ (Награда на РТВ и Струшки вечери, 1975), „Мојот звук“ (Награда ‘Младо поколење’, 1978), „Девојките на Марко“, „Љубоболки“, „Шифри на каменот“, „Преминот не е осветлен“, „Светлосна година“ и други. За специјални постигања во современиот израз на литературата за млади, во 1983 година ја добила „Змаевата награда“.

Нејзини дела за возрасни се: Книгите раскази „Ден за летување“ и „Лева комора“, комедијата „Сребреното јаболко“, романите „Тесна врата“ (Награда ‘Стале Попов’, 1983), „Домашни задачи“, „Тромбот“, „Адамовото ребро“ (Награда ‘Рациново признание’, 2000), „Вежби за Ибн Пајко“, „Куклите на Росица“ (награда „Роман на годината“ за 2004г), како и книгата со драмски текстови под наслов „Сребреното јаболко“.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.