Олга

390,00 ден

„Шлинк беше и остана автор за читатели кои сакаат интелигентно раскажани приказни. Таквите читатели нема да бидат разочарани од Олга“.

Tages-Anzeiger, Zurich

„Во овој возбудлива роман Бернхард Шлинк ги оживува последните траги на една неисполнета љубов, со неговиот препознатлив печат – софистицираната носталгија“.

Le Nouvel Observateur

„Со овој роман авторот на бестселерот „Читачот“ им оддава признание на сите жени кои биле потиснати во своето време и кои можеле да извршат големи дела“.

Vocable, Maubeuge

ШИФРА: 173
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

/

Број на страници

/

Превод/Препев

/

Бернхард Шлинк (1944 г. Билефелд, Германија) е правник, професор и еден од најзначајните писатели од поновата германска литература. Тој ја започнува својата писателска кариера со крими-романи, за кои добива повеќе награди. Во еден од неформалната крими трилогија, „Гордиевата врвка“, можат да уживаат и македонските читатели.

За својот прв роман со некриминална тематика, „Читачот“, кој е преведен на повеќе од 50 јазици, Шлинк ги добива наградите Hans-Fallada-Preis, италијанската награда за литература Grinzane Cavour, како и наградата на Франција за преводна литература Prix Laure Bataillon. Како круна на успехот, романот стигнува до првото место на листата на најпродавани книги на Њујорк Тајмс.

ИЛИ-ИЛИ ги објави и прозните остварувања на Шлинк кои следеа: романите „Враќање дома“, „Викенд“, „Жената на скалите“, како и збирките раскази „Бегства од љубовта“ и „Летни лаги“.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.