Црешовото дрво и старите чувства

150,00 ден299,00 ден

„Во слики со светлечки интензитет, Марица Бодрожиќ раскажува за тоа што беше „Југославија“ и што значи да се биде во егзил; и покажува дека Арјета ќе има иднина само ако е подготвена да не ги затвори актите на своето минато. Тогаш црешовото дрво ќе прокрвави и ќе раскажува…“

Карл-Маркус Гаус, Зидојче Цајтунг

 

„Бегството во јазикот како последно средство на отпорот, е она што го носи целиот роман. Како можеме да се сетиме, како можеме да го совладаме сеќавањето? Тоа се прашањата што ја водат Арјета Филипо, раскажувачката во романот. Потекнува од Сараево, студира во Париз, потоа оди за Берлин и насекаде среќава други луѓе кои побегнале од војната во Југославија, но не наоѓаат мир во себе“.

Андреас Платхаус, Франкфуртер Алгемајне Цајтунг

ШИФРА: 114
Едиции:,
Автор/ка

Година на издавање

2015

Број на страници

160

Превод/Препев

превод од германски јазик: Ксенија Чочкова

Марица Бодрожиќ (1973) е германска писателка со хрватско потекло. Во Германија се преселила како дете и денес живее и работи во Берлин. На германската литературна сцена Бодрожиќ се пробива прво како поетеса, а потоа и како романсиер. Исто така се занимава со литературен превод и предава креативно пишување.

Едно од нејзините најпознати дела е романот „Црвешовото дрво и старите чувства“, за кој ја добива престижната „Награда за литература на ЕУ“. Други позначајни награди се: наградата Херман Ленц (2001), наградата Иницијатива (2008), специјалната награда за нови автори Бруно Хек (2009), наградата на Лихтенштајн за литература (2011), како и наградата ЛитераТоур (2013).

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.