Витезот и византијката

Од (автор)Кица Колбе

390,00 ден

„Се радувам за професорот. Изгледа навистина најде во неа достоен соговорник. Таа толку го инспирира, што сигурно се почувствувал млад. Впрочем, младоста не е прашање на телото, туку на духот, како што знаел и Ниче. Што велите“, се насмеа Јоханес.

„На кого мислиш“, го праша расеаниот Витез.

„Ах, Даниел! Не се прави дека не знаеш за кого зборуваме! За Византијката!“

ШИФРА: 189
Едиција:
Автор/ка

Година на издавање

2020

Број на страници

343

Кица Колбе (1951) студирала филозофија на универзитетите во Скопје и Белград. Магистрирала на естетиката на Теодор В. Адорно, а докторирала на германската естетика од 18-от век. Неколку години работела на катедрата за филозофија на Филозофскиот факултет во Скопје. Од 1990-тата се посветува целосно на прозата, особено на романот.

Нејзини дела се: „Егејци“ (Култура, 1990), „Снегот во Казабланка“ (Издавачки центар Три, Скопје, 2005 –п рво издание, Магор, Скопје, 2007- второ издание), Жените Гаврилови (Табернакул, Скопје 2008) Река во наследств, Ein Fluss als Erbe, ( Скопје и Лангенфелд, 2009) Земја на бегалци (Или-Или, Скопје, 2018).
Снегот во Казабланка е добитник на наградата Роман на годината 2006 а Жените Гаврилови во 2009-та беше македонска номинација за наградата Балканика.

Коментари на клиенти

Сè уште нема коментари.

Само најавените клиенти кои ја купиле оваа книга може да остават коментар.